Блог.

Финансов лизинг или потребителски кредит?

Финансов лизинг или потребителски кредит?

Кои сме ние?

2022-06-13 09:55:32

Прочети

Какво е остатъчна стойност в лизинга?

2023-12-12 14:54:20

Прочети

6 изпитани съвета при избора на лизингодател

2022-05-26 07:10:01

Прочети

Време е да замениш стария автомобил с нов, или пък е време за твоята първа кола след абитуриентския бал. Но как да си позволиш точно този автомобил, който така силно желаеш. Коя е подходящата финансова услуга за теб? Потребителски кредит или финансов лизинг? Ето няколко разлики и предимства, които ще ти помогнат в избора. 

Разликата между финансов лизинг и потребителски кредит? 

Потребителският кредит се различава от лизинга по това, че при кредита не се плаща висока първоначална вноска, а просто погасяваш на равни месечни вноски. При тегленето на потребителски кредит веднага ставаш собственик на автомобила. Докато при лизинга, лизинговата компания притежава автомобила докато се изплатят всички вноски. При взимането на кредит за автомобил след придобиване на собственост върху превозното средство, плащаш вноските си към Банката, отпуснала кредита, а не към лизингодателя. Друга разлика между лизинга на коли и потребителския кредит е срокът за погасяване. Той варира спрямо конкретната финансова институция и нейните условия. 

Как да кандидатстваш и колко време трае одобрението? 

Кандидатстването за финансов лизинг или потребителски кредит е сходно. Може да използвате следните начини: 

  • Онлайн заявка; 
  • В офис; 
  • По телефон. 

Одобрението може да стане както за няколко часа, така и за няколко дни. Всичко зависи от условията на избраната компания. 

Какви лихви и такси да очакваш? 

Лихвеният процент при потребителски кредит може доста да варира. В зависимост от исканата сума, срока за връщане, индивидуалния клиентски профил. Често изискване е превод на работна заплата по сметка в банката. Таксите също са различни. Потребителският кредит може да ти струва повече като към него се добавят елементи, различни от лихвата и таксите. Доста често кредитът идва като пакет на различни банкови продукти, които повишават неговата цена. 

Това може да са: 

  • Застраховка живот ( тя може да бъде добавена към сумата на кредита в самото начало или се изплаща ежемесечно като добавка към месечната вноска) ; 
  • Разплащателна сметка по кредита ( банката изисква откриването на сметка, част от пакетната услуга, към която има месечна такса за поддръжка) ; 
  • Платени смс известия; 
  • Кредитни карти; 
  • Други. 

Финансовият лизинг на употребяван автомобил има фиксирана лихва, с ясни условия и такси. Дори можеш да намалиш своята вноска, ако сключиш застраховка за автомобила през лизинговата компания. Лесно може да сравниш вариантите чрез лизингов калкулатор. Допълнителните услуги предлагани от лизинговата компания пестят от личното ти време като не се налага да посещаваш офиси на застрахователи, държавни институции и други. Те имат грижата да те уведомят за всяко задължение в срок, а ти заплащаш всичко към тях. 

Какъв е максималният срок за изплащане? 

Срокът за изплащане на потребителски кредит може да варира от 6 месеца до 10 години и повече. Да, може да получиш по-дълъг срок за издължаване, но това ще повиши цената на кредита и сумата, която ще върнеш в края на срока. Прецени своите възможности и сметни колко ще ти струва. Финансовият лизинг в най-общия случай се сключва за срок до 5 години. 

Какво предимство дава финансовият лизинг? 

Една от основните разлики при тези две услуги е придобиването на собственост. След като си получил одобрение за потребителски кредит, сам закупуваш избрания автомобил. Трябва обаче да предвидиш всички съпътстващи разходи по регистрация, прехвърляне на собственост, застраховки, данъци и други. 

Лизинговата компания не просто ти отпуска пари за покупка на кола, тя финансира твоя избор и може да бъде приятелят до теб през целия период на договора. Ще получиш подробна информация за всички разходи и изисквания при покупката на нов автомобил. Така ще знаеш точно колко ще ти струва. Но за всичко ще се погрижи лизинговата компания. Не е нужно ти да обикаляш всички институции и да чакаш на досадни опашки. 

В края на периода, може да придобиеш автомобила, но може и да го замениш с нов. За да избереш подходящата финансова услуга за твоите нужди, потърси компании с опит и история. Не се страхувай да питаш. Коректните компании винаги ще те изслушат и ще отговорят на всичките ти въпроси без да оставят скрити условия. 

Изчисли лесно своята оферта за лизинг тук: uplease.bg