Блог.

Как големите дисплеи в колите влияят на нашата концентрация?

Как големите дисплеи в колите влияят на нашата концентрация?

Автомобилната индустрия не спира да ни изненадва с иновации, които трансформират начина, по който възприемаме и използваме нашите превозни средства. Големите дисплеи, които стават все по-популярни в интериора на съвременните автомобили, предоставят обширна информация и функционалност, обединявайки навигация, развлечение и контрол върху различни аспекти на автомобила. Въпреки че тези иновативни технологии предлагат несъмнени удобства, те също така поставят под въпрос един критичен аспект от шофирането - нашата концентрация.

Технологични иновации и потенциални рискове

С развитието на технологиите, автомобилите стават все по-интелигентни и функционални. Големите дисплеи предлагат разнообразие от функции - от GPS навигация до информация за състоянието на автомобила и дори мултимедийно съдържание. Въпреки предимствата, които те носят, съществува и риск от разсейване. При по-старите модели автомобили голяма част от системите се контролират с копчета, които шофьорът управлява по навик без да измества погледа си от пътя. С появата на тези големи екрани, които заместват старите копчета или обединяват много от тях в едно, с цел опростяване на интериора, се оказва, че това намалява концентрацията на шофьорите. Според статистиките, между 8% и 9% от фаталните катастрофи са резултат на разсейване по време на шофиране от 2016 г. насам.

Статистики относно разсейването по време на шофиране

Според проучване на Allianz Center for Technology (AZT) заедно с Society for Innovative Market Research (GIM), направено на базата на анкета сред водачите, този риск се е увеличил с около 50%. Става въпрос за разсейване при избор на музика, телефонни разговори по време на шофиране. Според данни от МВР (Министерство на вътрешните работи) за безопасност на пътното движение, разсейването по време на шофиране е опасно и причинява значителна част от катастрофите. Общият брой на загинали в катастрофа през 2022 г. е 531 души, а ранените са 8422.

Законодателство и предизвикателства

Трудно е да се намери нов автомобил, в който големите сензорни екрани на информационно-развлекателната система да не заменят физическите бутони и циферблатите. Tesla може би е най-големият привърженик на тази тенденция, тя се отразява в цялата автомобилна индустрия. С въвеждането на тези модерни технологии рисковете от катастрофи също се увеличават. У нас ежегодно се променят и създават нови закони за движение по пътищата с цел ограничаване на инцидентите. Някои автомобилни производители бързо забелязват проблема и реагират, като ограничават употребата на сензорните екрани. Други търсят алтернативни решения, например гласов контрол. В крайна сметка, независимо от всички технологии и иновации, всичко зависи от нас самите. Всеки трябва да кара отговорно и да пази както себе си, така и другите участници в движението.

Бъдещето на автомобилната промишленост е насочено с разработването на все по-интелигентни системи, които подпомагат на шофьорите, без да ги отклоняват от основната задача – безопасното управление на автомобила. Интелигентните асистенти и автономните автомобили също може да предложат решения на проблемите, свързани с разсейването и вниманието. Технологичните иновации в автомобилната промишленост са полезни от една страна, те предлагат удобства и информация, от друга - могат да бъдат причина за разсейване и инциденти. Балансът между иновациите и безопасността трябва да се намери чрез комбинация от законодателство, образование и технологично развитие.

Ако все пак сте решили, че е време да смените колата, тук може да намерите преференциални условия за лизинг.