Блог.

Какво е остатъчна стойност в лизинга?

Какво е остатъчна стойност в лизинга?

6 доказани съвета при избор на употребяван електромобил

2022-11-14 08:06:11

Прочети

Разбра ли за клиентския ни портал?

2023-05-02 08:11:04

Прочети

Какво е остатъчна стойност в лизинга?

2023-12-12 14:54:20

Прочети

Лизингът е популярен финансов инструмент, който ти позволява да използваш активи като автомобили, оборудване и други важни ресурси, без да ги купуваш изцяло. Един от ключовите елементи при твоите лизингови договори е остатъчната стойност. Този термин може да звучи сложно, но е от съществено значение за разбирането на това как функционира лизингът за теб.

Какво е остатъчна стойност?

Остатъчната стойност представлява прогнозираната пазарна цена на твоя лизингов актив в края на срока на договора. Това е цената, на която активът може да бъде продаден или реализиран след твоя период на лизинг. Остатъчната стойност се определя от твоя лизингодател в началото на договора и е важна за изчисляването на твоите месечни вноски. Във връзка с това, колкото по-висока е остатъчната стойност, толкова по-ниски са твоите месечни плащания.

Защо е важна остатъчната стойност за теб?

При твоя лизинг на автомобили, например, остатъчната стойност има значително влияние. Тя определя каква сума трябва да бъде платена, ако искаш да придобиеш собственост върху автомобила след изтичане на лизинговия период. Този аспект е особено важен, тъй като ти позволява да планираш финансово бъдещето си, знаейки точно каква сума ще е необходима за закупуване на автомобила в края на срока.

Лизинг без остатъчна стойност за теб:

Има и опция за лизинг без остатъчна стойност. Това е идеален избор за теб, ако си сигурен, че искаш да станеш собственик на актива след изтичане на лизинговия период. При този вид лизинг, всяка твоя погасена вноска се смята за част от покупната цена на актива. Това ти дава възможност за повече гъвкавост при избора на срока на лизинговия период и размера на твоите месечни плащания.

Остатъчната стойност е важен елемент, който трябва да бъде разгледан преди подписването на всякакви твои лизингови договори. Тя може да бъде мощен инструмент за твоето планиране и бюджетиране, като същевременно предоставя гъвкавост и възможности за спестяване. Било то за лично твое ползване или за твоя бизнес, разбирането на остатъчната стойност може значително да повлияе на твоето решение и да ти помогне да направиш по-информиран и изгоден избор.

Ако вече си решил да вземеш автомобил на лизинг, може да кандидатстваш онлайн, ТУК.