Блог.

Кои са най-желаните функции в един автомобил?

Кои са най-желаните функции в един автомобил?

Кои сме ние?

2022-06-13 09:55:32

Прочети

Кои са най-желаните функции в един автомобил?

2022-10-17 07:15:09

Прочети

Отблизо с Милена Катранджиева

2024-04-10 14:05:30

Прочети

Несъмнено новите автомобили идват с все повече и по-екстравагантни екстри, улесняващи живота на шофьорите. Технологиите са напълно завладели автоиндустрията, а някои допълнения, които преди се смятаха за необикновени, днес са в симбиоза с всяка кола. 

Но не се заблуждавай, има и екстри, които са толкова особени и странни, че трудно биха ти влезли в употреба някога. А както знаем, колкото повече допълнения в автомобила, толкова по-висока цена има той.

Според допитвания през годините, потребителите се нуждаят от няколко основни неща като климатик, електрически стъкла и мобилна свързаност в колата си. И въпреки че са затрупвани с много и различни джаджи и предложения, купувачите преценяват и анализират дълго от какво ще се нуждаят преди да платят за него. 

Затова и ти прецени трезво какво наистина ще ти е нужно и от кои удобства може да се лишиш. В следващите редове ти споделяме за най-желаните екстри и функции на шофьорите, както и за най-нежеланите.

Подгряване/охлаждане на седалките

Безспорно най-комфортната функция. За да се отопляватт седалките се използва нагревателен елемент между тапицерията и самата седалка. Когато включите подгряването, електрически ток затопля лентата на елементите, правейки седалката приятно топла. От друга страна, вентилираните седалки използват система, която създава въздушен поток и охлажда в горещо време.

Парктроник и 360-градусова система

Парктрониците вече са стандартна функция при нови автомобили, но пък става все по-предпочитана възможността за 360-градусовата система. Това е технология, която дава обединяващо изображение за заобикалящата среда, взето от няколко камери от автомобила. А целта е да се избегнат всякакви удари и препятствия по време на паркиране. 

Следене на слепите точки

Една функция, която през последните години се наложи и е много желана и харесвана. Причината е, че е изключително полезна, предотвратявайки евентуални сблъсъци. Наблюдението на мъртвите зони става чрез сензори, монтирани на страничните огледала или в задната броня, които помагат да се открият превозни средства в съседни платна. Ако сензорите засекат МПС, те предуждават чрез звуков/визуален сигнал. При някои автомобили има и камера. 

Други харесвани и предпочитани функции са система за задвижване на четирите колела, асистент за поддържане на лентата за движение, светодиодни фарове, шофьорска седалка със запеметяващи се настройки. 

През 2021 г. американска компания прави проучване за най-малко желаните допълнения в колите, които не представляват интерес за потребителя, като списъкът е интересен. Ето ги и тях: 

1. Напълно автономен режим на движение – 7% 

2. Система за денонощна поддръжка и консултации – 7% 

3. Система за разпознаване на жестовете – 9% 

4. Биометрия – 9% 

5. Възможност за покупка на допълнителни функции през информационно-развлекателната система на автомобила – 12% 

6. Система за озвучаване на електрическия двигател – 13% 

7. Проекционен дисплей с допълнена реалност – 14%