Блог.

6 доказани съвета при избор на употребяван електромобил

6 доказани съвета при избор на употребяван електромобил

Лизинг на автомобили за бизнеса: Тайните за успешна инвестиция

2023-08-15 08:28:41

Прочети

Кои са най-желаните функции в един автомобил?

2022-10-17 07:15:09

Прочети

Разбра ли за клиентския ни портал?

2023-05-02 08:11:04

Прочети

Електромобилите увеличават числеността си по пътищата у нас, а с това се увеличават и офертите за тях на вторичния пазар. 
Ако мисълта да се сдобиеш с електромобил се върти все повече в главата ти, но имаш известни притеснения, ще ти споделим няколко ценни съвета на експерти в сектора, за това какво е нужно да гледаш, когато търсиш малко употребяван електромобил.

Батерията

Точно като всяка техника, батерията на електрическата кола започва да се разгражда с течение на времето, без значение колко е била използвана. Температурните амплитуди също ускоряват този процес, както и многократните зареждания. 
Попитай автодилъра за подробен отчет за живота на батерията. 
Друга възможност е да заредиш използваната електрическа кола до 100 процента и след това да видиш колко е приблизителният пробег. След това сравни данните с първоначалната оценка. 
Може да видиш и данните за състоянието на батерията изписани на централния дисплей на автомобила. Не се притеснявай, ако колата разполага само с 3/4 от първоначалния си обхват. 
Ако купуваш употребяван електромобил за градско пътуване и за кратки разстояния, това може да е добре. В зависимост от нуждите ти, батерията е компонент, който е от най-голямо значение при покупката на електромобил и трябва да пресметнеш възможностите й. 
Сменяна ли е батерията?
Повредата на батерията може да е рядка, но се случва. Вероятно е електромобилите с по-голям пробег да са със сменени батерии изцяло. Ако това се е случило, то търговецът трябва да има документация, потвърждаваща смяната. Това е хубаво, тъй като собственикът преди вас е положил усилия и разходи, за да смени батерията, която е най-големият разход по ел. кола. Въпреки това, прегледай всяка документация внимателно.

Гаранция на батерията

Продължаваме да си говорим за батерията, защото тя е сърцето на един електромобил. И затова е от толкова голямо значение. Всички масови производители на автомобили включват по-разширено гаранционно покритие за батерии, отколкото за останалата част от автомобила. Този тип гаранция на батерията продължава 8 г. или важи до достигането до определен пробег след първоначалната покупка. Не всички гаранции обаче могат да се прехвърлят на следващи собственици. 
Най-добре е да се свържеш с официалния вносител и да провериш дали гаранцията важи. Това става чрез идентификационния номер на превозното средство (VIN). 

История на поддръжката 

Попитай предишния собственик или дилър за историята на поддръжката. Тъй като електромобилите изискват сравнително малко поддръжка е вероятно да получиш малко документация. Дори спирачките са склонни да издържат много по-дълго на електрическите автомобили, защото те зареждат батериите на автомобила чрез регенериране на иначе загубената мощност. 

Електромобилите не се зареждат с еднаква скорост

Електрическите автомобили не се зареждат непременно с еднаква скорост. 
По-голямата батерия обикновено означава повече време за зареждане. По-новите електрически превозни средства и техните батерии ще зареждат много по-бързо. Ако планираш да зареждаш електрическата си кола на работа или за кратко време на обществени зарядни станции, помисли за електромобил, който се зарежда бързо. Ако планираш да зареждаш през нощта у дома или цял ден на работа, може да се довериш на по-нисък клас електромобил. 

Проверете за всички аксесоари за зареждане

След като избереш електромобила си се увери, че ще получиш и кабел за зареждане. Аксесоарите за зареждане могат да бъдат доста скъпи артикули. Възможно е предишният собственик на колата да го е загубил или увредил, затова не забравяй да попиташ и за кабелите за зареждане. 

Електроника под капака

Оранжевите кабели за високо напрежение под капака не винаги се виждат, но ако все пак ги видите, не ги пипайте! Лесно може да се види дали има увреждания по тях, като например нахапвания от гризачи, които могат да излязат много скъпо. 

 

Надяваме се да сме ти били полезни! Очаквай още любопитни материали от Uplease.